marți, 6 ianuarie 2009

27. Thailanda

   In cautarea plajei perfecte
Pret : 800 euro -> 15 zile 
Siguranta: 7
          "'-Nu, multumesc'", spune "Rang" Umpol Nilkrut, seful satului pescaresc de pe Koh Phitak, refuzand un pahar de bere Chang. "M-am lasat de opt luni. Bautura mi-a facut numai necazuri. De fapt, de la bautura mi s-a tras si atunci..."
           Suntem pe pridvorul larg al uneia dintre cele 40 de case care alcatuiesc satul de pescari de pe Koh Phitak. Casele sunt cocotate pe piloni de lemn; dedesuptul nostru valurile se sparg incet de tarmul stancos. S-a lasat intunericul, au inceput sa vina tantarii. In departare, pe marea din fata noastra, o intreaga flotila de barci, cu aripile de libelula, deschise, pescuieste calmari.
            Rang(strainul), 50 de ani, e un tip serios, indarjit chiar, un fel de Mao grav, cu parul negru-corb, zburlit. Cand zambeste, duce mana la gura, timid. Incet-incet, se deschide, incepe sa vorbeasca aprins, sa gesticuleze, de parca ar fi la tribunal.
          "Da, da", urmeaza grav Mao de Koh Pkitak, "de la bautura mi s-a tras si atunci. In adolescenta am fost hipiot si aveam parul lung. Intr-o noapte din vara lui 1979, dupa ce m-am imbatat rau, tata, exasperat ca nu mai termin facultatea, mi-a tuns pletele."
            A plecat de acasa pe jos, ca un Samson distrus, pana la Bangkok. A lucrat ca bodyguard si si-a continuat, printre picaturi, studiile la Stiinte Politice. A salvat viata unui thailandez bogat, care l-a angajat sa lucreze pentru el ca sef de personal al unei mari companii. Intr-un final, a si absolvit. Acum avea bani si tot ce isi putea dori.
            S-a intors in satul natal din Koh Phitak dupa 15 ani. A calatorit mult, dar si-a dat seama ca locul lui e totusi aici. In plus, satul era in bucluc. O corporatie vroia sa concesioneze apele din jur, fapt ce ar fi periclitat pescuitul independent din zona. Rang s-a intors sa se bata pentru satul sau.
             Prietenii influenti din capitala au inceput sa-l viziteze, extaziati de frumusetea insulei, de caldura localnicilor, de mancarea buna (peste si fructe de mare pescuite pe loc). Le-a spus mai mult in gluma prietenilor: va dau camerele, bucatele, bauturile mele cele mai bune. Platiti-ma cate doi euro. Au ras si i-au dat. Asa a facut primii bani din turism(50 de euro - o avere pentru insula lui), inventand practic ideea de primit in gazda la pescarii din Koh Phitak, azi o destinatie faimoasa de homestay.
              A incercat sa-i invete pe consatenii lui sa faca la fel, dar au ras de el: "Cine ar vrea sa vina la noi?" Rang a recurs la un siretlic: i-a chemat la el sa dea semnatura toti cei care vor sa mearga gratis la Chiang Mai(de unde e nevasta lui). A venit tot satul. "De ce vreti sa mergeti la Chiang Mai?", i-a intrebat. "Pentru ca nu am fost niciodata." "Tot asa, alti oameni care nu au fost niciodata la noi vor dori sa vina aici." A reusit sa convinga 15 case care au facut investitiile necesare sa poata primi turisti in gazda. Ceilalti care nu primesc in gazda, transporta turistii cu barcile. Nimeni care primeste in gazda nu are voie sa plimbe turisti cu barca.
               In prezent, in satul pescaresc Koh Phitak vin pana la 70 de turisti pe zi, pentru a trai cu pescarii, ca pescarii. Rang da exemplul unor turisti germani care vreme de 14 zile au iesit seara de seara, la pescuit de calmar, impreuna cu fiul sau (campion la Thai Box), castigand la sfarsitul vacantei 100 de euro.
               Koh Phitak e un loc fara mari pretentii de confort, dar cu adevarat prietenos, relaxant si ieftin: in jur de 11 euro pe noapte, avand incluse trei mese pe zi absolut copioase, un festin de peste si fructe de mare. O excursie cu barca la insulele din jur (circa trei ore) costa 15-20 de euro. Rezervarile se fac cu cateva zile inainte si se distribuie in mod egal, fiecare dintre cele 15 case primind pe rand turisti. Toti cedeaza 15 % din profit organizatiei satului, 40 % din acest fond e folosit pentru dezvoltarea insulei, iar restul de 60% se distribuie in mod egal tuturor satenilor.
            L-am intrebat pe Rang despre plaja lui favorita (Koh Phitak are un tarm stancos si numai o plaja mititica pe cealalta parte a insulei, opusa satului. Mi-a spus ca ii place sa marga la Sairee Beach, in districtul Sawee, Chumphon - "o fasie lunga de plaja cu nisip auriu. Insulele se deseneaza gratios la orizont, peisajul e pitoresc si aproape neatins de civilizatie. Poti inchiria o casa ieftin; nu vin multi turisti pe acolo." 
                                                      National Geographic Traveler
             
                 Thailanda e cea mai cunoscuta tara din Asia de Sud-Est, in special pentru plajele sale tropicale cu nisip alb, fin, cu apa limpede si albastra si cu palmieri pe margine. Thailanda este ca un magnet pentru turisti mai ales pentru aceste plaje, dar si pentru cultura fascinanta, mancarea deosebita, precum si pentru distractie si preturi mici. Aici poti gasi aproape orice, fie ca vrei sa stai cu burta la soare, sa explorezi sau sa te distrezi. 
                Referitor la clima, se pot deosebi trei perioade: cea mai buna, din Noiembrie pana in Februarie, cand nu este nici foarte cald, nici nu sunt precipitatii abundente. Din Martie pana in Iunie vremea devine caniculara cu temperature de 40 °C, destul de placut daca stai la plaja cu o bautura rece, dar neplacut daca te duci sa vizitezi. Acum depinde si de fiecare in parte, pe mine nu ma deranjaza foarte mult caldura. Din iulie pana in octombrie musonul loveste cea mai mare parte a tarii. Ploua cateva ore pe zi, dar ploua, nu se joaca, iar inundatiile sunt frecvente.
                Aproape 95% dintre thailandezi sunt budisti, iar populatia majoritara este thai, dar sunt si destui reprezentanti ai tarilor din jur, in special chinezi si malay. Interesant e faptul ca thailandezii mai folosesc un alt calendar pe langa cel Gregorian, “Calendarul Solar Thai”, si conform acestuia suntem in anul 2552.
                Cele mai cunoscute destinatii thailandeze sunt, fara indoiala, capitala Bangkok si orasul Pkuket, situat pe insula cu acelasi nume. Bangkok e un oras urias, atat ca populatie, cat si ca suprafata, cu peste 8 milioane de locuitori si in jur de 1500 km2 . Sunt multe de vazut aici: temple, palate, pagode, piata plutitoare, etc. Desi are o faima mai speciala, in mare masura datorita filmelor de la Hollywood care trebuie sa aiba si ele actiune, Bangkok este un oras sigur. Probleme mai mari pune traficul care este infernal, ca in toate marile orase din aceasta parte a lumii. 
                 Phuketul este mare, are si zone mai nelinistite (cum e Patong), sau foarte linistite cum e Karon sau Kuta. Aproape toata lumea care se duce in Thailanda trece pe aici. In Phuket nu exista pericol de boli tropicale, eventual atentie la insolatie si la tsunami :). Phuket este cea mai scumpa destinatie din Thailanda, dar asta nu inseamna ca e mai scumpa ca la noi. Un alt loc superb este Phi Phi, unde se gaseste si insula pe care s-a filmat The Beach, cu Leonardo DiCaprio, dar nu se poate inopta pe insula. Si in Phi Phi e ceva mai scump si nu sunt prea multe magazine, restaurante, etc (nu ca ar fi bine sa fie). Din Phuket sunt excursii de o zi cu speed boat catre Phi Phi Island, costa cam 60 euro/pers, pret care include gustari, sucuri, fructe, masa de pranz, echipament de snorkeling.
               Thailanda e o tara dezvoltata, acum are ceva problem interne, dar nu-i afecteaza prea mult pe turisti (in afara de cazul in care se supara si blocheaza aeroporturile). Sistemul sanitar, soselele sunt cu mult peste ale noastre.  
               Pentru Thailanda cetatenii romani au nevoie de viza. Trebuie doua poze, bilet dus intors. Taxa pentru viza de turist e de 25 euro. Turistii nu au voie sa conduca autoturisme, sa foloseasca permisul de conducere romanesc si nici nu se poate obtine un permis de conducere thailandez. Sistemul de conducere auto este cel britanic (volanul pe partea dreaptă), iar sensul de deplasare al vehiculelor este pe partea stanga.
              Sunt multe companii europene care zboara la Bangkok, cu preturi plecand de la vreo 700 de euro. Cel mai ieftin se ajunge cu low-costul Air Asia X, care zboara de la Londra in Kuala Lumpur, uneori avand oferte foarte bune. Din Kuala Lumpur cea mai buna varianta e tot un zbor cu Air Asia, dar se poate lua si trenul (confortabil si ieftin, dar dureaza mai mult).  

0 comentarii: