luni, 15 decembrie 2008

Marinari de apa dulce

                    Daca pana acum 20 de ani putina lume calatorea in strainatate, si atunci tot prin tari comuniste infratite, dupa revolutie numarul romanilor ce viziteaza alte meleaguri a crescut in fiecare an, fiind totusi foarte mic in comparatie cu tarile dezvoltate. Marea majoritate a lor se duc in Europa, destul de putini pe alte continente. Europa are cele mai multe obiective, poate cele mai frumoase orase, cea mai incarcata istorie. Dar: atmosfera e cam aceeasi peste tot, nu e foarte diferita de cea din Romania. 
                Adevarata calatorie incepe dupa granitele batranului continent. Aici totul e diferit: cultura, oamenii, clima, vegetatia. Multora nu le place. Pentru ca nu mai e aceeasi perfectiune din Europa: oamenii poate sunt saraci, poate e mai multa mizerie, e altceva decat cu ce esti obisnuit. Unii nu se simt bine cand nu vad in jurul lor atmosfera cu care sunt invatati. Pentru ei e doar Europa si eventual New York, Dubai sau un all inclusive in Tunisia sau Maldive. Plus ca mai sunt cate unii, in special femei, care calatoresc ca sa faca shopping si stau majoritatea timpului in malluri, de parca la noi n-ar putea sa faca aceleasi cumparaturi, da deh, cica e luata din Milano sau Paris....
                    Nu stiu ce revista a realizat un articol cu tipologiile de turisti, destul de popular pe net. Valabil in mica masura, pentru ca in general in toate tarile exista tot soiul de turisti:
      "1. All inclusivii: americanii, nemtii si austriecii. Merg in vacanta cu nevestele si copiii, vor piscine multe si bere gratis. Nu ii intereseaza ce se intampla dincolo de zidurile resortului. Pentru ei s-a inventat conceptul de "all inclusive" si pentru ei se vor construi multe mii de astfel de resorturi, chiar daca, dincolo de gardurile lor aurite, familii intregi de localnici saliveaza privind la resturile pe care le arunca turistii. Viata e nedreapta.

2. Tourerii: japonezii si chinezii. Ei vor sa vada cat mai mult si cat mai repede. Pentru ei, calatoria e un "task" si trebuie sa bifeze cat mai multe capitole rezolvate. Ei sunt regii tururilor in care pleci bou si din care te intorci vaca, pentru ca este imposibil sa intri in profunzimea unui loc in cele doua pina la 20 de ore pe care le petreci acolo. Ai timp doar sa duci aparatul la ochi si sa reproduci vederile pe care le-ai vazut in pliante. Ai fost acolo.

3. Cuceritorii: englezii. Astia sunt un soi foarte special de turisti. Sangele colonialist le curge inca in vene, iar chemarea lor spre calatorie ii duce in locuri pe care le pot dezvirgina. Sunt calatori mai degraba decat turisti. Daca veti cauta destinatii, trasee si tururi complet demente, in spatele lor veti gasi tour operatori englezi. Englezii nu dau doi bani pe popoarele pe care le viziteaza, dar sunt deschizatori de drumuri pe multe destinatii unde altfel nu te-ai putea aventura. Intr-o postura similara, dar la o scara mai mica si mai confortabila, se situeaza francezii si (desi nu sunt in lista) italienii.

4. Ratacitorii: in orice fund de lume de pe planeta asta veti gasi un australian. Baietii astia, nascuti si crescuti acolo unde se termina harta, au o obsesie a calatoriei. Parca vor sa vada de unde se trage specia lor. Si ii veti gasi, de regula, in locuri cat se poate de indepartate de tara natala. Calatoresc enorm si cheltuiesc putin. Nu le trebuie hotel, pat, tv si termopane. Doar niste bere rece si ceva puicute nostime. Am intalnit multi australieni - te miri pe unde - care erau in "vacanta" de 6 luni si mai aveau inca 6 inainte. Cu rucsacul in spate si cu lumea in fata.

5. Parvenitii. Aici includem rusii (prezenti in top 10 ale tarilor cu cel mai mare numar de turisti internationali) si natiunile din estul Europei. Turisti care nu merg sa viziteze, ci dau navala ca lacustele. Fara respect pentru civilizatia in care sunt aruncati de cursele charter, pentru natura de care cica au venit sa se bucure sau macar pentru hotelul unde sunt cazati. Frustrati pina peste poate de viata pe care o duc in celelalte 50 de saptamani ale anului, vacanta este pentru ei un moment de refulare. Cauta All Inclusive care, pentru ei, e un fel de atingere a Nirvanei. Se uita dupa cele mai mici preturi, apoi au pretentii de regi. Mananca si beau mai mult decat pot, urla la ospatari si fac pipi pe colac. Intr-un fel, e un pret pe care industria turismului de masa il plateste meritat".

2 comentarii:

Brad Florescu spunea...

textul pe care l-ai citat a aparut pe www.amazingrace.ro si e scris de mine. hai c-am lamurit-o si pe-asta :-) La multi ani!

George2210 spunea...

La mult ani! Nu stiu de cine a fost scris, dar a aparut pe multe site-uri, inclusiv pe forumul softpedia, de unde l-am preluat.